6 полезни идеи как да оптимизираме отоплението вкъщи

Публикувано на 01/04/2018 от Елица Мартинова | Последна редакция на 30/01/2023 | Видяно 31 135 пъти

Може да ви се струва смешно, когато родителите и бабите ви слагат одеяла по праговете на вратите, „за да не избяга топлото”. Методите им обаче далеч не са за пренебрегване. Помислите за всички дупки и отвори в жилището си, откъдето топлият въздух излиза, защото така на практика хвърляте пари на вятъра. На пазара вече се предлагат всякакви декоративни аксесоари, които ще ви свършат работа. Обзалагаме се, че всеки от вас се е заглеждал по шарените продълговати животинки, които се поставят на прага под вратата. Зад симпатичната декорация се крие голяма полза.


Оптимизирайте подредбата вкъщи

Независимо дали се топлите с радиатори, климатици или конвектори, подредбата на мебелите в жилището ви оказва сериозно влияние на работата им. Старайте се да не поставяте пред уредите си обзавеждане, което да предотвратява циркулацията на въздуха. Така например работата на радиаторите ви би била нарушена, ако пред тях има поставен висок шкаф или кресло.


Изберете по-дебели завеси

През зимните месеци е препоръчително да заложите на по-дебели завеси. Вярвате или не, те влияят сериозно върху топлината, която се отдава през прозорците. Много е важно обаче през светлата част на денонощието да ги прибирате, така че в помещението да навлиза слънчева светлина.


Използвайте фолио

Може да не сте се замисляли, но алуминиевото фолио има приложение не само в кухнята. Когато се отоплявате с парно и особено ако радиоторът ви е монтиран върху външна стена, алуминиевото фолио ще ви дойде на помощ. За да редуцирате загубите на топлина, можете да облицовате стената зад парното със слой фолио. По този начин топлината няма да се отдава навън през стената, а ще се отразява вътре в стаята.

Вижте още: 8 съвета как да оптимизирате работата на вашата соларна система 


Полезни идеи как да оптимизираме отоплението вкъщи

С настъпването на зимата приятните морски спомени избледняват и отстъпват място на притесненията около големите сметки, съпътстващи студения сезон. По традиция разходите за отопление са най-сериозни, особено ако живеете в къща. Предлагаме ви няколко лесни идеи как да оптимизирате отоплението на вашия дом, без да правите предварителни инвестиции. Ако сте решили да заложите на сигурните методи и да отделите пари за изолация, не се колебайте да потърсите правилния изпълнител от списъка с регистрираните фирми в MaistorPlus.


Обърнете внимание на пода

„Голите” подове са виновни за загубата на близо 10% от топлината в домовете ни. Дори да не може да си позволите специална настилка с изолация, помислете за килими или мокети, поне през зимата. Те ще помогнат за задържането на топлината в къщата ви, а и придават уют – особено през зимните месеци. Ако сте любител на плочките, паркета и ламината, не е задължително да се отказвате от тях. Покривайте ги с килими само през зимата.

Вижте още: Соларни панели или соларни керемиди


Използвайте уредите оптимално

Почти всички модерни уреди за отопление разполагат с таймер за включване и изключване. Ползите от използването на таймера са свързани, както с вашето удобство, така и с енергийната ефективност на дома ви. В този смисъл специалистите препоръчват да се стремите към поддържане на постоянна температура в помещението, като не изключвате напълно уреда, когато отсъствате от вкъщи. Често срещан, но далеч по-неефективен вариант, е да включите уреда на максимум веднага щом се приберете, така че помещението да се затопли по-бързо. В действителност обаче това решение води до по-висока консумация на енергия, а това се отразява пряко и върху сметките ви.

Ако обърнете внимание на шестте хитри трика, които ви предложихме, със сигурност ще повлияете благоприятно върху сметките си за отопление през зимата. В случай че къщата ви се нуждае от сериозен ремонт или пък сте решили да заложите на качествена изолация, може да намерите своя изпълнител в MaistorPlus. Ще откриете регистрирани фирми, тяхно представяне и оставените оценки за работата им. Ако вече имате изготвен проект и желаете да получите най-изгодните оферти за него, опишете го безплатно във формата на сайта и изберете най-добрите условия за идеята си.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
"Никола
Ремонт на баня, София
85 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта