6 съвета за естествена вентилация във вашия дом

Публикувано на 10/10/2015 от Нели Минчева | Последна редакция на 28/02/2023 | Видяно 4 088 пъти

Един от най-практичните и ефективни начини да живеем в дом, съобразен с принципите на устойчивото развитие и зелените тенденции, е естествената вентилация. Тя може да бъде постигната дори и в градска среда. Но какво точно имаме предвид с този термин?

Става въпрос за метод за вентилация, който позволява достъпа на свеж въздух в жилищното пространство без употребата на механични устройства. Друг термин, асоцииран с естествената вентилация, е "пасивното охлаждане", което също цели избягването на технически уреди за осигуряването на комфортни условия в жилището. Добър и прост пример в тази връзка е проектирането на широки отваряеми прозорци в сградата, вместо вграждането на сложни климатични инсталации.

Ето какво още можете да имате предвид, ако ви предстои изграждането на нов дом:


1. Покрийте земята

Покрийте асфалта или другите подобни настилки около дома си с трева или подобен материал, който се характеризира с ниско абсорбиране на топлината. Избирайки тревната настилка например, топлината, която ще се задържа на земята, е минимална. Това директно ще се отрази на температурата на въздуха, която ще прониква в дома ви.

Вижте още: Икономични хрумки за енергийно ефективен дом


2. Водни елементи

Страхотно е да имаш басейн в двора и това е идеално решение и за естествената вентилация в жилището. Водата охлажда атмосферата около себе си и това се чувства и във вътрешността на жилището, особено в горещите летни дни. И да нямате възможност за изграждането и поддържането на плувен басейн обаче, добър вариант е проектирането на малки декоративни езерца, фонтани и т.н.


3. Плетени или бамбукови мебели

Мебелите от тези материали способстват добрата вентилация заради проветривата си конструкция и ниското ниво на задържане на топлината. Плетените и бамбукови столове, кресла, маси и т.н. са идеални не само за дворни мебели. Те прекрасно се вписват и във вътрешността на жилището, особено ако ги декорирате с меки възглавници и различни аксесоари.


4. Проветрявайте редовно

Този съвет може да не е никак революционен, но повечето хора рядко отварят прозорците си - по различни причини. Дали защото се страхуват, че ще увеличат сметките си за отопление през зимата, дали се страхуват от шума навън, или искат да избегнат запрашаването... В крайна сметка обаче всички опасения, които имате за редовното проветряване, са доста по-маловажни пред това въздухът в жилищните площи да се сменя възможно най-често с нов. А проветряването е далеч по-ефективно от работата и на най-добрата климатична или вентилационна инсталация.


5. Преходни площи

Ако имате възможност, проектирайте дома си така, че в него да има поне няколко преходни площи, а именно вътрешни дворове, балкони, атриуми и други открити пространства, които способстват за преминаване на въздушния поток.

Вижте още: Как да избегнем грешки при топлоизолация на покрива


6. Капандури

Поставянето на капандури осигурява лесна и бърза възможност да изгоните застоялия въздух в горната част на помещението. Свежата струя, която влиза отвън, обхваща много по-бързо цялата стая. А когато съчетаете с отваряне на друг прозорец и на вратата, за броени минути изцяло подновявате въздуха. В бонус получавате повече светлина и романтичен изглед към звездите и падащите капки дъжд, когато навън вали.

Ако сте решили да изберете някои от предложените решения за по-добра вентилация за вашия бъдещ дом, обърнете се към професионалист, който да ги осъществи по възможно най-добрия начин. В MiastorPlus имате възможност да представите идеята си и с вас ще се свържат доказани строителни специалисти с конкретни ценови предложения. При нас освен това можете да научите повече информация за тяхната дейност, както и да се запознаете с мненията на предишните им клиенти.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта