“Майсторите говорят” с Огнян Митков

Публикувано на 22/04/2014 от Адриана | Последна редакция на 07/09/2016 | Видяно 2 405 пъти

Огнян е от хората, които са устояли на трудностите на прехода и гледат оптимистично на живота. Влечението му към строителството се появява още като дете. А с времето успява да превърне тази страст в професия. Завършил е строително инженерство, специалност ПГС (промишлено и гражданско строителство, бел.ред.) и вече 35 години работи в строителния бранш. От 1990г. е строителен предприемач и управител на фирма “Ивон” ООД. А в портфолиото му със завършени проекти има 48 нови частни къщи - изградени от първа копка до ключ.

Ще откриете Огнян Митков в MaistorPlus в категория “Сторителство на сгради” за района на град София.

Представи се с няколко думи.

Огнян Тодоров Митков се казвам, на 56 години и съм строителен инженер, профил ПГС. От 1990 година съм в частния строителен бизнес и вече 24 години устоях на трудностите на прехода в България. Собственик съм на 91 дяла и управител на фирма "Ивон” ООД, с която съм се реализирал и продължавам в строителния бранш. Занимаваме се от леки ремонти през тежки реконструкции до ново строителство. За целия този период успяхме да изградим 48 нови частни къщи - в напълно завършен вид. Уважаваме си клиентите, даваме високо качество и затова имаме и работа!

Как реши да се занимаваш с тази работа?

Обикнах строителството още като дете. Поставих си за цел да изуча и работя в строителния бранш и ето вече 35 години от дипломирането ми през 1979 г. се реализирам успешно.

Постави се на мястото на клиент, търсещ специалист в твоята сфера. Защо би се спрял на теб?

Аз като клиент също бих си наел майстор или фирма, които подхождат честно и откровено към клиента - не шикалкавят, не подлъгват с нереално ниски или високи цени, подлежат на договаряне и са отдадени на работата си. От две думи разбирам кой стои срещу мен, защото вече 35 години работя с хора.

Има ли сезонност в професията ти?

В нашия бизнес има сезонност, но аз си имам работа целогодишно - зимно време ремонти вътре, а от ранна пролет до късна есен - външни обекти.

Сподели с нас един твой проект, с който се гордееш.

Новият вход на Централния гробищен парк кв. “Орландовци” в София. Това е архитектурен паметник и го строих цели 6 месеца. По-хубава снимка от огледа на място просто няма.

Коя е заявката, която се надяваш някой ден да изпълниш?

Обичам да строя нови къщи и на драго сърце бих построил още няколко по-луксозни къщи!

Какво правиш, за да си в крак със случващото се в твоята професионална област?

Редовно посещавам сроителните изложения, купувам си специализирана литература, контактувам с много колеги с по-големи фирми, редовно ползвам интернет.

Имаш ли девиз, който следваш в работата, а и в живота?

Бъди честен с клиента, уважавай го и добрите резултати сами ще дойдат при теб!

Ако трябва да посъветваш колега, който тепърва навлиза в професията ти, какъв съвет би му дал?

Да не тръгва да работи веднага сам, а да поработи съвместно, макар и по-неизгодно, с по-опитен от него, за да се научи и после ще му бъде по-лесно! Предприемаческата работа не е само добра строителна подготовка - там трябва да си половин юрист, счетоводител, финансист, психолог, педагог, лидер. В противен случай пропадаш! Никога не гледай на оборотните пари, с които работиш като на твои, защото в строителството резултатите се виждат накрая, а времето никак не е кратко.

Какво искаш да знаят клиентите за теб и твоята професия преди да те потърсят за работа?

Дори клиентът да не е подготвен с окончателно виждане за обекта си, аз с желание бих му помогнал да си избистри концепцията - както строително, така и финансово или като време.

Представи си, че печелиш безплатен самолетен билет до която и да е дестинация по света... Ще споделиш ли с нас на кое място би се спрял и защо?

Всяка дестинация, от която мога да науча нещо ново за моята професия, за мен е интересна!

Разкажи ни нещо, което те кара винаги да се усмихваш.

Зодия Дева съм и винаги живея с нотка оптимизъм, дори и в най-трудни моменти! Харесвам хората и винаги търся у тях положителните черти - с усмивка на уста и блага дума дори желязна врата се отваря! :)

Ако искате Вашата къща да е 49-ият завършен проект на фирма “Ивон” ООД, поскайте оферта от Огнян Митков през бизнес сайта му в MaistorPlus.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Perfect Home
ВиК Услуги, София
37 извършени проекта
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
42 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта