Кухня, трапезария и дневна в едно? Защо не?

Публикувано на 04/01/2022 от Anna Stankova | Последна редакция на 31/01/2022 | Видяно 10 399 пъти

Отвореното пространство, включващо в себе си кухня, трапезария и дневна предлага голяма гъвкавост за начина, по който живеем. В съвременния интериорен дизайн, когато повечето жилища са с малки размери, решението те да са с отворен план е напълно необходимо. И макар че много от нас са свикнали да имаме повече уединение в отделно обособени за всяка дейност помещения, уютът, който пространствата с отворен план носят, е безспорен. Освен това те дават усещане за простор и притежават по-модерна и разчупена визия. Но създаването на практично пространство, което помещава в себе си кухня, дневна и трапезария, крие и предизвикателства. Кои са те и как да се справите с тях, споделяме в следващите редове. 


Какви са ползите на подобно пространство?

Пространствата с отворен план предлагат изключително поле, върху което да развихрите въображението си. Тъй като помещението е по-голямо, можете да осъществите много и различни дизайнерски хрумки, които в по-малки стаи са трудно приложими. 

  • Обединяването на няколко функционално различаващи се, но близки по своята същност помещения, помага за навлизането на повече светлина и въздух.

  • Отвореният план дава възможност за повече време, прекарано с любимите хора. Той е особено подходящ за семейства с деца, върху които трябва да се упражнява определен контрол, за да бъдат в безопасност.

  • Още един плюс е уединението, от което ще се възползвате, когато каните гости и искате да сготвите специално ястие за тях. 


Как да отделите зоните?

Сливането на кухнята, трапезарията и дневната изисква определени дизайнерски умения и аналитична, но и креативна мисъл. Първото и най-важно нещо е да решите какво ще е местоположението на всяка една от зоните и да си създадете проект. Важно в случая е да се водите от един интериорен стил и от еднакви или добре хармониращи си цветови комбинации. Различните зони в отвореното пространство не е добре да бъдат визуално различни една от друга. Затова се стремете към визуален унисон между отделните „стаи“ в стаята.

При отделянето и сливането на зоните в отворения план има няколко правила, които е добре да следвате, за да постигнете красив резултат:

  1. За зониране на пространствата, може да използвате различни подови настилки за всяко едно от тях. В кухнята можете да използвате плочки, а в трапезарията и хола дърво или корк. Така ще очертаете границите на различните помещения и подсъзнателно ще ги отделите едно от друго. За цветен щрих добавете килим в хола, като съобразите цветовете му както с този на мебелите, така и с този на декорациите. За да бъде всичко в унисон използвайте еднакви текстури и материали в различните области.

  2. Подходящата подредба на мебелите е още един от ключовете, които ще отворят пространството и ще го направят естетически издържано. За да отделите кухнята от останалите помещения можете да използвате кухненски остров или бар-плот. Така ще създадете „преграда“, която ще определи границите на отделните функционални зони. Като граница между хола и трапезарията, можете да поставите трапезната маса. И тук е важно да спазвате стила и цветовата схема, които сте избрали за помещението с отворен план.

  3. Монтирането на подходящи осветителни тела също е важно, когато проектирате пространство с отворен план. За всяка от зоните е добре да има различни осветителни тела. Така ще се създаде илюзия са отделение на помещенията. 


Оставете отвореното пространство отворено

Ако сте свикнали в помещението да има стени, вероятно първоначално ще усетите тяхната липса и ще искате да си ги върнете. Важно обаче е да не поставяте бариери между различните пространства. Все пак целта на помещението с отворен план е да осигурява повече простор, да осигурява повече светлина и да дава възможност за свободно движение. Поставянето на прегради ще повлияе негативно не само на естетиката на помещението, но и на неговата практичност и правилно функциониране. 

Разбира се, пространството с отворен план крие своите недостатъци. Основният такъв е невъзможността понякога да останем насаме със себе си. Ако обаче проектираме и декорираме помещението така, че да отговаря на характера ни и да отразява личността ни, това едва ли би било минус. Въпреки недостатъците, ефективността на пространството, помещаващо в себе си кухня, дневна и трапезария надделява. Все повече от нас избират да заложат именно на отворена концепция. А за да направим жилището точно такова, каквото искаме да бъде, трябва да обърнем специално внимание и на неговото обзавеждане. Мебели Виденов предлагат висок клас мебели, които пасват на всеки стил и покриват дори най-високите изисквания за качество и удобство. Повече информация относно актуалните им промоции, можете да намерите тук.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Асен Асенов
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта