Кои са най-подходящите фасади за дома?

Публикувано на 24/08/2017 от Станислава Йорданова | Последна редакция на 24/08/2017 | Видяно 8 475 пъти

Изборът на правилната облицовка за фасадата на дома е изключително важен. Компромисите не са препоръчителни, а консултацията със специалист ще ви помогне, тъй като разнообразието и риска от грешка са сравнително големи. Трябва да съобразите разполагаемия бюджет с външния вид на жилището, характерните му особености и климатичните условия. Всички тези неща оказват влияние, когато става дума за фасадата. Тя може да допринесе за красивия екстериор, да повиши топлоизолацията, а при правилната изработка на материалите, налице ще бъде и устойчивостта на влага и студ. Запознайте се с най-важните характеристики, предимства и недостатъци на някои от най-често използваните материали за облицовка. Не пропускайте да пуснете своята заявка напълно безплатно, за да се свържете с най-опитните професионалисти, регистрирани в MaistorPlus.


Класическа и сигурна каменна фасада

С подходящите решения и опитни изпълнители фасадата на дома може да се превърне в уникално чаровно творение. Камъкът е един от най-широко използваните материали. Има различни видове производни на него субстанции, които са модерни и широко разпространени. Въпреки това често се залага на естествените продукти.

  • Те изискват допълнителна обработка, която ги защитава от ерозия и им придава разнообразна визия с красива структура.
  • Фасадата има изтънчен вид, като не е необходима никаква поддръжка освен почистване.
  • Друг плюс на каменната облицовка е здравината и високата издържливост, които са едни от най-търсените характеристики.
  • Специалистите съветват да се спрем на камък, ако живеем в район с много ниска температура и силни ветрове, тъй като той е мразоустойчив и издържа на ветровити въздействия.
  • Майсторите изтъкват, че един от малкото недостатъци на каменната фасада е голямата тежест.
  • Гранитът и мраморът са най-често използваните разновидности.


Заложете на строга и стилна визия

Стабилната и красива визия може да бъде постигната по много начини. Експериментите не са изключени, стига да са съобразени и адекватни. Все по-често използването на естествени материали е заменено от облицовка, която дава повече опции от една страна, но от друга губи усещането за близост до природата. Фасада на къща с истински тухли е по-рядко срещана. Строгият и старинен вид се заменя с тухлина облицовка, която дава много декоративни възможости. Тя е лесна за съхранение, лека и издръжлива. Към положителните ѝ характеристики се добява и сравнително ниската цена. Веднъж поставена тя лесно може да се премахне, а издържливостта ѝ е по-голяма от истинските тухли. Има обаче няколко неща, които не бива да се подминават, когато се говори за подобрената версия на класическото. Едно от тях е свързано с препоръката да не се използва такъв вид фасада за къщи, които са в близост до натоварен трафик или земетръсни зони. Силните вибрации лесно могат да увредят материала и да ви създадат доста главоболия.


Придържайте се към уюта на дървения материал

Искате визията на къщата ви да бъде традиционна, красива и семпла? В този случай е добре да заложите на дървото като основен материал в екстериора. То придава уютно излъчване и топлина. Майсторите напомнят, че този естествен материал ще повиши енергийната ефективност на жилището, което е изключително предимство в студените месеци. Важно е да се знае, че то не е никак лесно за поддръжка и изисква сериозно и редовно внимание по този проблем. За да издържи по-дълго на климатичните условия и различните въздействия, дървото предварително трябва да бъде много добре обработено. Ако пък искате да заложите на по-сигурен и евтин вариант, то изкуствената облицовка е опция. Да, ще я поддържате по-лесно, но със сигурност няма да има онази зашеметяваща визия, каквато носи оригиналът.


Красив екстериор с фасадна мазилка

Фасадните мазилки са драскана и влачена според структурата си. Изборът на правилната трябва да бъде консултиран с майстор, за да бъде резултатът ефективен и повече от невероятен. Подходящата мазилка се съобразява със стила и елементите на самата постройка. Цветът също е важен и трябва да бъде съобразен. Срещат се мазилки с различни вещества, имащи отделни характеристики и особености. Силикатните са подходящи за всички климатични условия, за разлика от минералните, които не са много водоустойчиви, но пък цената им е сравнително ниска. Специалистите твърдят, че акрилните са най-често използваните, тъй като са здрави, водоустойчиви и се нанасят лесно върху фасадата. Всеки един вид защитава от появата на плесен и гъбички.


Фиброцимент във фасадата

Фиброциментът е сравнително нов и устойчив материал. Използването му увеличава качеството на крайния резултат и същевременно успява да се вмести в по-нисък от обичайното бюджет. Освен това би могъл да замени някои от другите основни материали за облицовката на фасадите, тъй като имитира различните повърхности. Сред предимствата му се нареждат топлоизоляцията и шумоизолацията, както и ниското му влияние на различните климатични условия. Професионалистите съветват да се заложи на него, ако планирате многократно пребоядисване и не искате да се ангажирате с поддръжката му. За да получите най-компетентното мнение за този избор, който е съобразен с характеристиките на вашето жилище, допитайте се до професионалистите, регистрирани в MaistorPlus. Заявете вашия проект напълно безплатно и сравнете различните цени и оферти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта