Как да направим сами шкаф за обувки?

Публикувано на 31/10/2022 от Люси Любомирова | Последна редакция на 01/11/2022 | Видяно 7 271 пъти

Да направиш сам нещо за дома си е вълнуващо занимание, в което всеки може да използва въображението си и да покаже майсторство.

Антрето е лицето на нашия дом и първото нещо, което създава впечатление за нашия дом и за нас самите. Затова се стараем винаги да е подредено и приветливо. Освен визитна картичка на жилището ни, антрето е помещението, къде оставяме своите връхни дрехи, чанти и обувки. За всичко това е нужна подходяща мебел за съхранение, за да поддържаме помещението чисто и уютно.

Днес ще стане дума за възможностите за съхранение на обувките. Мебелните магазини предлагат голям избор на шкафове за обувки, но мнозина от нас имат желание да измислят свой собствен дизайн и да го създадат сами. А защо не! Особено ако сте се вдъхновили от нещо необичайно, притежавате майсторски умения, а и Ви трябват нестандартни размери. Идеята е супер и днес ще Ви дадем няколко идеи как да направите това.

Ако прецените, че моделът на шкафа, който желаете е по-сложен и изпитвате колебания дали ще успеете съвсем сами, то винаги може да разчитате на помощ. Просто заявете проекта си тук.


Предварителна подготовка

Ще започнем с предварителната подготовка, тъй като това е важна част от почти всички проекти – малки, големи…грандиозни.

Най-напред трябва да сме наясно какво точно ще правим и как ще изглежда нашия шкаф за обувки. Дали ще бъде открит или закрит шкаф, дали ще съхраняваме в него обувки, които ежедневно използваме или ще прибираме сезонните и от какъв материал ще го изработваме.

Добре ще бъде да направим детайлна скица, с размери и всичко останало, след което да преценим какви материали и инструменти ще са ни нужни. Обикновено ще са необходими стандартните за работа инструменти – рулетка, чук, нивелир, винтоверт, евентуално бормашина и крепежни елементи. Ако ще се боядисва или лакира съответно се запасете и с приспособления за боядисване – четки, валяче и легенче за боя.

Също така важна част от предварителната подготовка, особено ако нямате много опит в майсторенето на различни неща е да потърсите видео инструкции за това. Определено ще са Ви от полза.


Конструкцията

Традиционният шкаф за обувки е нисък, който разполага с рафтове, върху които се разполагат обувките с или без кутии. По своята конструкция тази мебел се адаптира към мястото, където ще бъде разположено. Дали ще бъде открит или с вратички, нисък или висок, тесен или с възможност за сядане, въобще това е момента да се отчетат тези детайли и да се прецени какво точно ще представлява нашия шкаф.

За направата на тази мебел може да се използват различни материали, от дърво до метал, плоскости дори пластмаса и картон. Идеята да го направите сами е той да подхожда идеално на декорацията в антрето, така че съобразете дизайна с това. Така например шкаф за обувки направен от дървена щайга ще се впише чудесно в кънтри стил на интериора, а също бохо и сканди.

Различните модели мебели за съхранение на обувките мога да бъдат снабдени с различни функционални елементи и аксесоари. Някои модели, например високите могат да бъдат с огледални фронтални повърхности и да служат за огледало в цял ръст.

Също така за ежедневно използваните обувки се препоръчва или открит стелаж или шкаф с добра вентилация. Особено в дъждовните сезони често прибираме обувките си мокри, а така ще имат възможност да изсъхнат добре.

Самата конструкция може да бъде снабдена и чекмедже, където да се приберат различни аксесоари, например обувалки, четки и други подобни. Ще бъде много удобно и ако разполага с отделение  или закачалки за чадъри и чанти.


Бонус:

Монтирайте закачалка за ключовете, така никога няма да се налага да ги търсите.


Процесът на изработване

След като вече сме наясно с детайлите следва да пристъпим към работа. За този процес трябва да разполагате с подробен чертеж с размерите, инструкции за последователността на стъпките. Разбира се и това може да се намери в интернет, а може да опитате и да го направите сами.

На чертежа отбележете:

  • Всички габарити – ширина, дължина, височина, дълбочина;
  • Брой на рафтовете и тяхното разположение;
  • Вратички и чекмеджета;
  • Механизми.

Освен размерите този чертеж трябва да отчита и основните изисквания към такава мебел, а това са – функционалност, вместителност, удобство, добра вентилация и разбира се красив външен вид.

След като разполагате с чертежа, инструкциите и материалите може да пристъпите към изработването на самото изделие.

Винаги можете да купите готов шкаф за обувки, но когато го изработите сами, по Ваш дизайн, той ще се превърне в изключително допълнение на интериора и ще предизвиква интереса на гостите. Възможно е и да мотивирате приятел да направи същото, а какво по-хубаво от това.

И не забравяйте, ако в някой момент срещнете трудност, регистрираните в MaistorPlus специалисти, които са готови да Ви помогнат веднага.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Perfect Home
ВиК Услуги, София
37 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта
Georgi Georgiev
Цялостен ремонт, София
25 извършени проекта