Как да поддържаме в добро състояние дървените дъски, лъжици и съдове в кухнята?

Публикувано на 31/08/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 31/08/2023 | Видяно 4 078 пъти

Дървените дъски, лъжици и съдове са надеждни помощници в кухнята на всеки любител на кулинарното изкуство. Те ни помагат да приготвим любимата си храна, с която да зарадваме себе си, любимите хора и нашите гости. За да ги предпазим от повреда и да ги използваме по-дълго време, трябва да знаем как да се грижим за тях, как да ги почистваме и съхраняваме правилно. В тази статия ще ви разкрием някои тайни за грижата за дървените дъски и прибори в кухнята. 


Редовно почистване

За дървени дъски за рязане, лъжици и съдове е важно да ги почистваме старателно веднага след използване. Достатъчно е да направим това с топла вода и препарат за съдове и с помощта на мека гъба лесно ще отстраним остатъците от храна и бактериите. Изплакваме обилно, подсушаваме дъските и приборите и това е. Никак не е трудно, но гарантираме доброто състояние на дървото.

Освен редовното почистване веднага след употреба, можете да използвате и някои методи за поддържане на дървените дъски и прибори в добро състояние. Ето някои от тях: 

  • За да премахнете миризмите от дървените дъски, можете да използвате сол и лимон или оцет. Как да направите това? Много лесно - насипете сол върху дъската и изстискайте лимонов сок или оцет върху нея. Използвайте салфетка или кърпа, за да разнесете сместа по повърхността на дъската. Оставете да подейства за 5-10 минути, след което изплакнете с топла вода. Това е! 

  • За да премахнете петната от дървените дъски, можете да използвате сода бикарбонат. Направете паста от сода бикарбонат и малко вода и нанесете върху петното. Оставете да подейства за 15-20 минути, след което изтрийте с влажна кърпа. Този метод не е подходящ за по-тъмни дървени дъски, тъй като содата бикарбонат може да избели повърхността. 

  • За да поддържате дървените дъски и прибори в добро състояние, можете да ги натриете с минерално масло или пчелен восък. Тези продукти помагат за запазване на влагата и предотвратяване на напукване и изсъхване на дървото . Нанесете тънък слой от маслото или восъка с кърпа или четка и оставете да проникне за няколко часа. Избършете излишното количество с чиста кърпа.


Не ги мокрете прекалено

Дървените дъски и прибори са чувствителни към влагата и температурните промени. Ако ги оставите да се накисват във вода, те могат да се изкривят, напукат или обезцветят. Затова е препоръчително да ги измивате ръчно с топла сапунена вода и да ги подсушавате добре след това.

Също така, можете да ги намажете с минерално масло или пчелен восък от време на време, за да запазите добрия вид на дървото. Освен това по този начин ще се удължи живота на дървените дъски и прибори и ще им придаде красив блясък. 

  


Използвайте различни дъски и прибори

За да предотвратите прехвърлянето на аромати и вкусове от една храна към друга, използвайте различни прибори (лъжици за готвене, шпатули, щипки) и дъски за рязане за различни видове храни. Или изпълвайте различни страни на дъската.

Например, едната страна може да се използва за рязане на зеленчуци, а другата за месо. Това помага да се запазят вкусовете чисти и предотвратява развитието на бактерии. 


Съхранение на дървените дъски и прибори

За да предпазите дървените прибори от влага и излагане на пряка слънчева светлина, ги съхранявайте на сухо и проветриво място. Избягвайте излагането им на висока температура, защото това може да доведе до деформации на дървото. Идеално е да ги прибирате в затворен шкаф или чекмедже, или да ги окачите на защитено от слънцето място. 

Дървените дъски и прибори в кухнята са практични и естетични аксесоари, които изискват специална грижа. Следвайки простите стъпки за почистване, съхранение и поддържане, можем да ги предпазим от повреда и да ги използваме дълго време. Дървените дъски и прибори не само ни помагат в приготвянето на храна, но и придават топлина и уют на кухнята. А това е още една причина да се стараем да ги поддържаме в красив външен вид. 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Dicho69
Шпакловки, София
21 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Илийчо Строй
Покривни услуги, София
58 извършени проекта
М-Строй
Цялостен ремонт, София
44 извършени проекта
Петър Кенанов
Цялостен ремонт, Бургас
19 извършени проекта